آزمون PTE-Academic یا Pearson Test of English Academic یک آزمون معتبر بین المللی مشابه TOEFL و IELTS آکادمیک می باشد که وظیفه آن همانند آزمون های مشابه سنجش میزان تسلط فرد به چهار مهارت اصلی در زبان انگلیسی (Speaking ، Listening ، Reading و Writing) است.
آزمون پی تی ای توسط موسسه PEARSON (ناشر انتشارات Longman) برگزار میشود. این آزمون برای اولین بار در سال ۲۰۰۹ و پس از چند سال برنامهریزی با همکاری چندین تن از برترین متخصصان حوزهی ارزیابی و سنجش زبان انگلیسی برگزار شد و بلافاصله در سرتاسر جهان توسط دانشگاهها، دولتها و مؤسسات تخصصی مختلف به عنوان یک آزمون معتبر و قابل اعتماد پذیرفته شد.
در حال حاضر این آزمون به صورت رسمی دارای سه ماژول یا ورژن است که عبارتند از:
- Academic
- Academic-UKVI
- Core
ورژن Academic این آزمون به عنوان جایگزینی برای آزمون های IELTS و TOFEL مورد قبول دانشگاه ها و موسسات علمی و مهاجرتی از جمله دولت های استرالیا و نیوزلند است. این آزمون دارای سه بخش اصلی می باشد. بخش اول Speaking and Writing ، بخش دوم Reading و بخش پایانی نیز Listening نام دارد. کل آزمون حدوداً 2 ساعت به طول می انجامد و در طول این مدت شما فقط با کامپیوتر تعامل خواهید داشت.
آزمون PTE Academic یک ارزشیابی یکپارچه از مهارت های شما در زبان انگلیسی انجام می دهد. برای این منظور اکثر سوالات مهم آن بطور همزمان دو مهارت از مهارت های اصلی را مورد ارزیابی قرار می دهند، یعنی نمره سوالات هر بخش روی نمره مهارت های دیگر هم تاثیر می گذارد.
آزمون پی تی ای آکادمیک از 20 آیتم مختلف تشکیل شده است که در ادامه به بررسی این آیتمها می پردازیم
در این آیتم متنی روی صفحه نمایش داده میشود که لازم است آن را با صدای بلند بخوانید. به تناسب طول متن 30، 35 یا 40 ثانیه فرصت دارید تا متن را برای خود بخوانید و آماده پاسخگویی شوید. بعد از شنیدن یک صدای بیپ لازم است متن را با صدای رسا بخوانید تا ضبط و بر اساس کیفیت روخوانی شما توسط کامپیوتر نمره دهی شود.
در این آیتم لازم است پس از شنیدن یک فایل صوتی نسبتا کوتاه، آن را به روانترین صورت ممکن تکرار کنید. صدا به طور خودکار پخش خواهد شد و هنگامی که پخش صوت به پایان رسید، میکروفون شما فعال میشود. با فعال شدن میکروفون باید در حد توان همان چیزی را که شنیدید تکرار کنید تا ضبط و بر اساس کیفیت آن توسط کامپیوتر نمره دهی شود.
در این آیتم شما باید یک تصویر را توصیف کنید. ابتدا 25 ثانیه فرصت دارید تا تصویر را ببینید و برای پاسخگویی درباره آن آماده شوید. پس از شنیدن صدای بیپ باید تصویر روی صفحه نمایش را به روانترین حالت ممکن توصیف کنید تا ضبط و بر اساس کیفیت آن توسط کامپیوتر نمره دهی شود.
در این آیتم باید پس از گوش دادن یا تماشای یک Lecture آن را دوباره بازگو کنید. فایل صوتی یا ویدئو به طور خودکار شروع به پخش می شود و شما در حین پخش میتوانید با استفاده از نوتبورد یادداشت برداری کنید. پس از اتمام پخش 10 ثانیه فرصت دارید تا آماده پاسخگویی شوید. پس از آن میکروفون شما فعال میشود تا Lecture را از زبان خودتان تعریف کنید تا ضبط و بر اساس کیفیت آن توسط کامپیوتر نمره دهی شود.
در این آیتم یک سوال نسبتا کوتاه در حیطه معلومات عمومی از شما پرسیده می شود که باید به صورت کوتاه و مختصر به آن پاسخ دهید. این سوال میتواند فقط صوتی یا همراه با تصویر نیز باشد. با فعال شدن میکروفون بلافاصله میتوانید پاسخ مورد نظر را بگویید که در صورت صحیح بودن امتیاز مربوطه را خواهید گرفت.
در این آیتم متنی به شما نمایش داده می شود که باید طی مدت 10 دقیقه یک خلاصه برای آن بنویسید. متن خلاصه نویسی شما باید به لحاظ گرامری یک جمله بوده و بین 5 تا 75 کلمه باشد. در پایین صفحه نمایش تعداد کلماتی که نوشتهاید به صورت خودکار شمرده و نمایش داده میشود.
در این آیتم یک تاپیک به شما نمایش داده می شود و از شما می خواهد که یک Essay آکادمیک برای آن بنویسید. طول متن نهایی باید بین 200 تا 300 کلمه باشد و برای این کار 20 دقیقه زمان خواهد داشت. در نهایت بر اساس کیفیت متن نوشته شده (گرامر، سطح لغات و …) نمره دهی توسط کامپیوتر انجام می شود.
در این آیتم متنهایی با چند جای خالی به شما نمایش داده میشود. هرکدام از این جاهای خالی دارای چند گزینه برای پر کردن جای خالی مربوطه هستند. شما باید پس از خواندن و فهمیدن متن با استفاده از دانش لغت و کالوکیشن خودتان از میان گزینههای موجود بهترین گزینه را برای پر کردن جای خالی مورد نظر انتخاب کنید.
در این آیتم از شما خواسته می شود پس از خواندن یک متن با توجه به سوالی که برایتان مطرح شده، گزینه های درست را انتخاب کنید. هر گزینه صحیح دارای یک نمره مثبت و هر گزینه غلط دارای یک نمره منفی می باشد.
در این آیتم یک متن به چند قسمت تقسیم شده و قسمتهای مختلف این متن به ترتیب تصادفی در باکس سمت چپ صفحه قرار گرفته اند. شما باید قسمتهای مختلف این متن را به ترتیب درست در باکس سمت راست صفحه بچینید.
در این آیتم یک متن با چند جای خالی به شما نشان داده میشود. در پایین متن باکس مربوط به گزینه ها (کلمات) وجود دارد. شما باید کلمات مناسب را از کادر پایین صفحه انتخاب کنید و در جاهای خالی مربوطه قرار دهید. توجه داشته باشید که تعداد کلمات داده شده بیشتر از جاهای خالی بوده و تعدادی از آنها اضافی هستند.
در این آیتم از شما خواسته می شود پس از خواندن یک متن با توجه به سوالی که برایتان مطرح شده، از بین گزینه های موجود گزینه درست را انتخاب کنید.
در این آیتم یک فایل صوتی یا ویدئو برای شما پخش می شود. سپس شما باید یک خلاصه 50 تا 70 کلمهای برای آن بنویسید. در مجموع برای پاسخدهی به این آیتم 10 دقیقه زمان خواهید داشت. تعداد کلمات تایپ شده در پایین کادر مربوطه نمایش داده می شود.
در این آیتم یک فایل صوتی یا ویدئو برای شما پخش می شود. همچنین در صفحه آزمون یک سوال به همراه گزینه های مربوطه وجود دارد که باید با توجه به آنچه شنیدید، گزینه های صحیح را از میان آنها انتخاب کنید. هر گزینه صحیح دارای یک نمره مثبت و هر گزینه غلط دارای یک نمره منفی می باشد.
در این آیتم یک متن دارای چند جای خالی برای شما نمایش داده می شود و سپس فایل صوتی مربوط به آن پخش می شود. شما باید جاهای خالی را دقیقا با کلماتی که در فایل صوتی میشنوید، پر کنید. هرچه تعداد کلمات بیشتری را با املای صحیح تایپ کنید، نمره بیشتری اخذ خواهید کرد.
در این آیتم یک فایل صوتی برای شما پخش می شود و شما باید از بین گزینه های موجود در صفحه پارگرافی که بهترین خلاصه را برای فایل صوتی پخش شده ارائه میدهد انتخاب کنید.
در این آیتم یک فایل صوتی یا ویدئو برای شما پخش می شود. همچنین در صفحه آزمون یک سوال به همراه گزینه های مربوطه وجود دارد که باید با توجه به آنچه شنیدید، بهترین جواب را برای این سوال انتخاب کنید.
در این آیتم یک فایل صوتی برای شما پخش می شود که در انتهای آن صدای بوق خواهید شنید. از شما خواسته می شود از بین گزینه های موجود در صفحه بهترین آنها را برای تکمیل قسمتی از فایل صوتی که در آنجا صدای بوق شنیدید انتخاب کنید.
در این آیتم متن مربوط به یک فایل صوتی از پیش ضبط شده روی صفحه مانیتور ظاهر میشود و همزمان با پخش صوت شما باید کلماتی از متن که با فایل صوتی مغایرت دارند را شناسایی کنید. هرچه تعداد مغایرت های بیشتری را شناسایی و با کلیک کردن روی کلمه مورد نظر هایلایت کنید، نمره بیشتری خواهید گرفت. البته برای کلماتی که به اشتباه هایلایت شوند نمره منفی در نظر گرفته می شود.
در این آیتم یک فایل صوتی کوتاه حاوی یک جمله برای شما پخش خواهد شد که باید به آن گوش داده و سپس جملهای که شنیدید را در کادر اختصاص داده شده برای این منظور تایپ کنید. هرچه تعداد کلمات بیشتری از جمله را با املای صحیح تایپ کنید نمره بیشتری نیز خواهید گرفت.
در آزمون پی تی ای عامل انسانی هیچگونه دخالتی ندارد و فرآیند نمره دهی صرفاً توسط هوش مصنوعی انجام می گیرد. پس با رعایت مواردی که هوش مصنوعی (Artificial Intelligence) طراحی شده برای این آزمون بر روی آنها حساس است می توان نمراتی به مراتب بالاتر از معادل آیلتس و تافل کسب کرد.
کارنامه آزمون معمولا چند ساعت پس از برگزاری آزمون صادر می گردد و این کارنامه از طریق حساب کاربری شما در قسمت مشاهده نتایج قابل رویت خواهد بود. هرچند این کارنامه به صورت رسمی تا 2 سال معتبر است، اما اداره مهاجرت استرالیا تا 3 سال نیز نتیجه آن را قبول می کند. شما می توانید بدون پرداخت هزینه اضافی به صورت نامحدود کارنامه خود را بصورت آنلاین به سازمانها یا دانشگاه های مورد نظرتان ارسال نمایید.
در بحث مهاجرت برای تبدیل نمرات آزمون های مختلف به یکدیگر از جداول استانداردی مطابق شکل زیر استفاده می شود که در اختیار موسسات و دانشگاه های مختلف قرار دارد.
آزمون پی تی ای و آزمون های مشابه میزان دانش زبانی فرد در چهار مهارت اصلی زبان انگلیسی را به عدد تبدیل می کنند. یعنی قاعدتا هر شخص با داشتن دانش زبانی مناسب باید بتواند در مدت زمان کوتاهی با هر آزمونی نتیجه دلخواه خود را بگیرد، اما متاسفانه در عمل این اتفاق نمی افتد.
برای مثال شما به منظور کسب 10 امتیاز مهاجرت به استرالیا باید مدرک آیلتسی ارائه کنید که در آن نمره تمامی مهارت های چهارگانه شما حداقل 7 از 9 باشد. طبق جدول فوق بجای آن می توانید کارنامه خود در آزمون تافل را ارائه کنید که در آن حداقل نمرات لیسنینگ و ریدینگ 24 از 30، رایتینگ 27 از 30 و اسپیکینگ 23 از 30 کسب کرده باشید. کسانی که تجربه آزمون های تافل و آیلتس را دارند حتما میزان دشواری کسب این نمرات در آزمون های مذکور را می دانند (مخصوصا در بخش رایتینگ که تقریباً دست نیافتنی است). اما در صورتی که شما به 20 امتیاز برای مهاجرت به استرالیا نیاز داشته باشید باید مدرک آیلتسی ارائه کنید که در آن نمره تمامی مهارت های چهارگانه شما حداقل 8 از 9 باشد (یا معادل آن در آزمون تافل) که این عملا غیر ممکن است.
این درحالیست که به تجربه ثابت شده است با استفاده از تکنیک های مختص آزمون پی تی ای، کسب نمرات معادل آیلتس 7 در این آزمون (برای 10 امتیاز مهاجرت به استرالیا) به سادگی امکانپذیر است و با کمی تلاش بیشتر می توان نمرات معادل آیلتس 8 را نیز در این آزمون کسب نمود (برای 20 امتیاز مهاجرت به استرالیا) که در سایر آزمون ها کاملا دست نیافتی هستند. پس دلیل اصلی تمایل افراد به شرکت در آزمون PTE این است که با بهره گیری از تکنیک های خاص می توان نمراتی به مراتب بالاتر از معادل آیلتس و تافل کسب کرد.
دیگر دلیل محبوبیت این آزمون در بین زبان آموزان این است که ادارات مهاجرت استرالیا و نیوزیلند، تمامی دانشگاه های این دو کشور و بسیاری از کشور های دیگر از جمله آمریکا، کانادا،بریتانیا و … نتیجه این آزمون را برای مهاجرت قبول می کنند. اگر دانشگاه خاصی را برای ادامه تحصیل انتخاب کرده اید، برای کسب اطمینان از اینکه آیا دانشگاه مورد نظرتان این مدرک را قبول می کند یا خیر می توانید از لینک زیر استفاده کنید:
pearsonpte.com/test-takers/accepts
جهت کسب آمادگی در آزمون PTE می توانید در دوره های تخصصی تبریز پی تی ای (Tabriz PTE) شرکت نمایید. اگر سطح دانش زبان شما در حد Intermediate باشد می توانید مستقیماً وارد دوره های تکنیک محور آموزش PTE شوید، ولی اگر سطح زبانتان ضعیف باشد توصیه ما به شما شرکت در دوره های Pre-PTE است که به صورت تخصصی برای این منظور طراحی شده اند. شما در این دوره ها در حداقل زمان ممکن تنها مطالبی را می آموزید که برای شرکت در دوره های PTE و موفقت در این آزمون برایتان مفید خواهد بود.
پس از کسب آمادگی کافی برای آزمون می توانید از آزمون ماک رسمی Pearson (با هزینه حدود 36 دلار آمریکا) استفاده کنید، تا میزان آمادگی شما قبل از آزمون اصلی سنجیده شود. اگر شما دوره آموزشی خود را در تبریز پی تی ای به اتمام رسانده باشید، می توانید از جلسات ماک و رفع اشکال ما استفاده کنید. البته برای شرکت کنندگان در کلاس های خصوصی یک جلسه رفع اشکال رایگان پس از اتمام دوره در نظر گرفته شده است که توصیه می شود حتما حداقل دو هفته قبل از امتحان از آن استفاده کنند، تا فرصت تمرین برای رفع نقاط ضعف احتمالی وجود داشته باشد. شرکت کنندگان در کلاس های گروهی نیز می توانند با پرداخت هزینه مربوطه از این خدمت بهره مند شوند.
پس از اطمینان از اینکه برای آزمون اصلی آمادگی کامل دارید می توانید در وبسایت رسمی Pearson به آدرس : pearsonpte.com/book حساب کابری ساخته و آزمون اصلی را ثبتنام نمایید. دقت کنید که در هنگام ایجاد حساب کاربری اطلاعات هویتی خود شامل “نام”، “نام خانوادگی” و “تاریخ تولد” را دقیقا مطابق با پاسپورت خود وارد نمایید، چون این تنها بخشی از حساب کاربری شما است که غیر قابل ویرایش است.
متاسفانه در حال حاضر این آزمون در ایران برگزار نمی شود و برای شرکت در آزمون باید به کشورهای همسایه نظیر آذربایجان، ترکیه، عراق یا امارات مراجعه کنید. البته برای نمونه کل هزینه صرف شده برای شرکت در این آزمون در شهر ارزروم ترکیه (با احتساب هزینه ثبت نام، عوارض خروج، حمل و نقل زمینی و دو شب اقامت در هتل) تقریبا برابر با آزمون هایی مثل تافل و آیلتس در ایران خواهد بود.
آزمون پی تی ای با توجه به مزایایی که نسبت به آزمون های آیلتس و تافل دارد در سال های اخیر بیشتر مورد توجه قرار گرفته است. در ادامه به بررسی برخی مزایای این آزمون می پردازیم.
به دلیل بانک سوالات محدودتر این آزمون، احتمال مواجهه شما با سوالات تکراری به مراتب بیشتر از آزمون های مشابه است. یعنی با تسلط بر متریال ها و سوالاتی که از آزمون به بیرون درز پیدا کرده اند، می توانید به میزان قابل توجهی احتمال موفقیت خود در این آزمون را افزایش دهید.
در تمامی آیتم های پروداکتیو آزمون PTE که بیشتر شامل بخش های Speaking و Writing می شوند، استفاده از تمپلیت کاملا مجاز است. با استفاده اصولی از تمپلیت های ویژه این آزمون می توان نمراتی به مراتب بالاتر از معادل آیلتس و تافل کسب کرد.
کل فرآیند آزمون در یک روز و در طول حدوداً 2 ساعت انجام می گیرد. تعداد دفعات برگزاری آزمون بسیار زیاد بوده و شما می توانید بعد از اعلام نتیجه آزمون اول بلافاصله در آزمون دوم شرکت کنید.
مهمترین تفاوت آزمون PTE با آزمون های آیلتس و تافل در نحوه نمره دهی آنها می باشد. زیرا در آزمون های آیلتس و تافل ممتحن نقش زیادی در تعیین نمره شما ایفا می کند که می تواند باعث بروز خطا های انسانی و اعمال سلایق شود. این در حالیست که آزمون پی تی ای به صورت کامپیوتری برگزار شده و در فرآیند نمره دهی آن نیز عامل انسانی هیچگونه دخالتی ندارد و این کار کاملا توسط هوش مصنوعی انجام می گیرد.
در آزمون PTE بیشتر سوالات بطور همزمان دو مهارت از مهارت های چهارگانه را مورد ارزیابی قرار می دهند، یعنی نمره سوالات هر بخش روی نمره مهارت های دیگر هم تاثیر می گذارد. این ویژگی به داوطلبانی که در یک مهارت ضعف دارند و یا به هر دلیلی در طول امتحان در بخشی از آزمون عملکرد ضعیفی داشته اند شانس جبران و اخذ نمره مورد نظر را می دهد.
نتایج آزمون PTE بسیار سریع تر از آزمون های دیگر اعلام می شود. نتایج این آزمون در بیشتر موارد طی چند ساعت اعلام می شود، که این زمان برای آزمون های TOEFL و IELTS بین دو تا سه هفته است.
علاوه بر اعلام سریعتر نتایج، آزمون پی تی ای در گزارش نتایج به دانشگاه یا موسسه مورد نظر شما نیز سریعتر عمل می کند. شرکتکنندگان در این آزمون میتوانند بدون پرداخت هزینهی اضافی نمرات خود را به صورت الکترونیکی به چندین دانشگاه یا موسسه خصوصی و دولتی مختلف ارسال نمایند.